تاسیسات ساختمانی
امروزه با توجه به روندهایی که در صنعت ساختمان سازی و بخشهای مختلف آن دنبال میشود، افزایش بازده در عین حال کاهش مصرف انرژی، از مهمترین اصول و استانداردهای ساخت و ساز به شمار میرود. تأسیسات ساختمانی با توجه به حضور گستردهای که در ساختمانها دارند در صورتی براساس اصول تعیین شده و استاندارد های تدوین شده اجرا شود قادر خواهد بود ضمن ارائه بیشترین بازده کمترین میزان مصرف انرژی را داشته باشد. از طرفی هم اجرای تأسیسات مختلف ساختمانی میتوانند که سطحی ایمنی و امنیت ساختمان را به طرز قابل توجهی افزایش دهند.
تاسیسات ساختمانی دارای انواع مختلف و متنوعی بوده و از اجزای اصلی و مهم صنعت ساخت و ساز به حساب می آید. انواع تاسیسات به طور کلی به دو دسته تاسیسات الکتریکی و مکانیکی تقسیم می شوند.
تاسیسات الکتریکی
تاسیسات الکتریکی در تاسیسات ساختمانی شامل سیستم روشنایی، اطفاء حریق، آنتن مرکزی و… است. برق ساختمان از شرکت برق تامین میشود. تاسیسات الکتریکی برق لازم برای روشنایی، گرما و سایر تجهیزات و لوازم برقی تاسیسات ساختمانی و خانه را تامین میکند.
رعایت نکات ایمنی در تاسیسات الکتریکی موضوع مهمی است. تاسیسات الکتریکی مدار انشعابی دارد تا برق فضاهای داخلی ساختمان را تامین میکند. سیمپیچی در مدار تاسیسات الکتریکی بر اساس مقدار جریانی که حمل میکند، است. تابلو توزیع برق در تاسیسات الکتریکی فیوز یا برقشکن دارد که در صورت بالا رفتن جریان در سیمپیچی، مدار را قطع میکند.
سیستمهای برق در تاسیسات الکتریکی باید توسط مهندس برق طراحی شود ولی دانستن اطلاعاتی مانند محل تجهیزات روشنایی، خروج و محل توزیع برق و کلیدها برای مهندسان طراح و معمار ضروری است تا بتوانند عملکرد آنها را کنترل کنند.
موارد استفاده تاسیسات برقی
- سیستم روشنایی بخشهای مختلف ساختمان اعم از اتاقها و راهروها
- سیستم روشنایی و ایمنی ساختمان
- سیستم پریزهای برق
- سیستمهای اعلام حریق
- سیستمهای ارتباطاتی داخل ساختمان اعم از تلفن
- سیستمهای صوتی و تصویری ساختمانها اعم از آنتن مرکزی
- سیستمهای شبکهای از جمله اینترنت مرکزی
- سیستمهای امنیتی از جمله دوربین مداربسته
- سیستمهای صوتی در ساختمانیهای صنعتی و اداری
- سیستمهای ایمنی از جمله صاعقه گیر
تاسیسات مکانیکی
تاسیسات مکانیکی مهمترین بخش تاسیسات ساختمانی است و ساکنین به طور روزمره با آن سر و کار دارند. برخی تاسیسات مکانیکی را قلب ساختمان میدانند که هر گونه اختلال در آن عواقب جدی را به همراه دارد. میتوان گفت آرامش و آسایش ساکنین در گرو عملکرد بیعیب و نقص تاسیسات مکانیکی است.
تاسیسات مکانیکی شامل دو دسته تاسیسات مکانیکی صنعتی و تاسیسات مکانیکی ساختمانی میشوند. تاسیسات مکانیکی صنعتی شامل فضلاب و سیالات، سیستم آبرسانی و انتقال آب، تصفیه آب، تولید انرژی از سیالات و… است. هدف تاسیسات مکانیکی تامین سرمایش و گرمایش، پمپاژ یا آبرسانی به طبقات بالای ساختمان، تهویه مناسب هوا، تامین آب گرم و سرد و.. است. این تاسیسات مکانیکی مربوط به صنعت ساختمانی است و ساختمانها باید آنها را دارا باشد.
انواع تاسیسات حرارتی :
- تاسیسات حرارتی (گرمایشی و سرمایشی)
- تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب)
- تاسیسات گاز رسانی
- تاسیسات استخر (استخر، جکوزی، سونا)
- تاسیسات آتش نشانی ( اعلام حریق، اطفاء حریق)
- تاسیسات و تهویه مطبوع در بیمارستان ( تاسیسات گازهای طبی)
- تاسیسات سیستمهای بخار
- طراحی و اجرا در تاسیسات پله برقی و آسانسور
- طراحی و اجرا در تاسیسات آبنما و فواره
از بین انواع تاسیسات مکانیکی به تاسیسات بهداشتی (آب و فاضلاب) می پردازیم.
تاسیسات بهداشتی از مهمترین بخشهای تاسیسات ساختمانی مکانیکی است و در واقع همان سیستم آب و فاضلاب است. برای جابهجایی آب در ساختمان دو سیستم در تاسیسات بهداشتی وجود دارد که به صورت موازی و هماهنگ عمل میکنند. یک شبکه از تاسیسات بهداشتی آب آشامیدنی را تامین میکند و شبکه دیگر تاسیسات بهداشتی مواد ضایعات در لولهها یا همان فاضلاب را خارج میکند.
آب مصرفی از طریق منبع اصلی و به وسیله لولهها تامین میشود و به سایر نقاط ساختمان منتقل میشود، برای انتقال آب به نقاط مختلف ساختمان باید به نیروی جاذبه غلبه کرد. سیستم فرعی دیگری که در تاسیسات بهداشتی یا سیستم آب و فاضلاب قرار دارد که هدف آن تامین آب گرم مورد نیاز تجهیزات است و از دیگ بخار و یا گرمکن استفاده میکند. معمولا در سیستم فاضلاب در تاسیسات بهداشتی ساختمانی از لولههای بزرگ استفاده میکنند، چون غلبه به نیروی جاذبه و جابهجایی بهتر انجام میشود.
لولهکشی و اتصالات آن بخش مهم تاسیسات بهداشتی را تشکیل میدهد. همانطور که اشاره شد هدف تاسیسات بهداشتی و لولهکشی استفاده از آب آشامیدنی و خروج آبهای اضافی است. لولهکشی باید در تاسیسات بهداشتی باید باید قوی و با دوام باشد، که نتیجه آن عمر تاسیسات ساختمانی نیز افزایش پیدا میکند. جنس لولهها از فولاد، مس، برنج، پلاستیک و سایر مواد غیرسمی ساخته میشوند.
نکات و اصول مهم اجرای تأسیسات ساختمانی
الف) مصالح لوله کشی توزیع آب مصرفی (لوله کشی آب سرد و آب گرم مصرفی) در داخل ساختمان (یا ملک) باید با رعایت الزامات مندرج در (۴-۴-۱۶)” انتخاب مصالح” انتخاب و کنترل شود.
ب) روی هر شاخه از لوله و هر قطعه از اجزای لوله کشی مانند فیتینگ، فلنج و شیر باید علامت کارخانه سازنده و استاندارد مورد تاییدی که لوله و قطعه مورد نظر بر طبق آن ساخته و آزمایش شده است، به صورت ریختگی، برجسته یا مهر پاک نشدنی نقش شده باشد.
پ) استفاده از مصالح کار کرده، آسیب دیده و معیوب مجاز نیست.
ت) مصالح لوله کشی باید در برابر اثر خوردگی و تغییر کیفیت، ناشی از اثر آب مصرفی که از شبکه آب شهری به ساختمان (یا ملک) انشعاب میدهد، مقاوم باشد.
ث) مصالح لوله کشی توزیع آب سرد و آب گرم مصرفی نباید بیش از ۸ درصد سرب داشته باشد. (۱) موادی که برای آببندی در اتصال دندهای، روی دندهها اضافه میشود، نباید سرب داشته باشد.
نوشتههای تازه
آخرین دیدگاهها
بایگانیها
دستهها
- هیچ دستهای پیدا نشد